March 11, 2017

PENGALAMAN BERSALIN ANAK KE EMPAT UMMU MARYAM

assalammualaikum dan salam sejahtera.

pertama sekali syukur alhamdulillah sebab Mama Ayu dah selamat melahirkan anak yang ke empat pada hari Jumaat 3 March 2017 tepat pukul 17.06 pm.. 

Walaupun masih tak percaya anak dah empat tau.. apa-apa pun syukur alhamdulillah rezeki Allah S.W.T kurniakan buat kami suami isteri.. ameen 

hospital pilihan kali ini, ialah Shah Alam Specialist Hospital (SALAM). Kenapa pilih bersalin kat SALAM disebab kan doktor yang sama masa bersalin anak ketiga di Pusat Bersalin Barakah tahun 2013  nanti lepas cerita entry pengalaman bersalin , Mama Ayu buat review pasal SALAM hospital nie ok..
ok jom start tulis entry pasal pengalaman bersalin ke empat nie.. 

Jeng.. Jeng..Jeng.. 

Macam biasa, anak2 Mama Ayu memang terkenal dengan jenis yang lambat keluar dari perut kikiki..
Anak pertama:- 40 weeks 5 days
Anak kedua :- 39 weeks ngam
Anak ketiga :- 41 weeks 7 days
Anak keempat:- 39 weeks 5 days

ada sebab kenapa anak ke empat nie bersalin pada 39 weeks 5 days bersamaan hari Jumaat 3 March 2017 nie..macam biasa, hari tue normal check up, kalau ikutkan mood Mama Ayu malas nak datang check up dah kat SALAM nie.Sebab ingat sakit baru jerk terus ke hospital.Lagi pun Mama Ayu tak pernah miss check up di klinik kesihatam jugak. 

masa sesi menunggu giliran appointment Mama Ayu sempat update status di instagram direct link terus ke facebook..entah kenapa berdebar sangat dan berdoa semasa check up nanti terus buka 6 cm.. sebab tak larat dah nak bawa perut kikkikiki

Sekali tergerak hati nak pergi jugak check up kat SALAM nie pada hari Jumaat 3 March 2017, nasib baik suami minta tolong adik die drive kan bawa Mama Ayu check up. Kalau tak tak tahu lah.

Jumaat 3 March 2017
********************

9.00 pagi
Appointment dengan doktor, macam biasa doktor akan scan, sekali doktor terkejut bila scan perut baby estimate berat dah 4kg okay.. 

Doktor:- awak xde rasa sakit ke?

Mama Ayu:- xde pun doktor..

Doktor:- awak dah 39 weeks 5 days, baby pun besar nie risiko nak bersalin normal nie. bagi saya check jalan dulu.. kot2 buka dah ke..

Mama Ayu:- okay lah klu itu yang doktor rasa terbaik. 
proses VE pun bermula

Doktor:- awak dah 4cm nie.. kena masuk labour room nie .. baby besar ada risiko klu tunggu... tapi saya doakan urusan awak di permudahkan dan dapat bersalin normal..

Mama ayu:- hah, alamak doktor boleh tak saya balik dulu rumah tunggu suami..

Doktor:- saya nasihatkan jangan.. sebab hari nie jumaat jalan jem.. awak duduk Klang takut nak patah balik SALAM tak sempat. 

Mama ayu:- oklah bagi saya pergi makan dulu boleh tak doktor.

Doktor:- ok awak pergi jalan2 dulu, makan lepas tue terus buat deposit terus naik labour room nanti jumpa saya balik..

syukur alhamdulillah, apa yang di doakan dimakbulkan oleh Allah S.W.T, dah buka 4 cm dah.. terus macam tak percaya. Mama Ayu dah nak bersalin rupanya..
buat ibu-ibu hamil di luar sana, Mama Ayu saran kan amalan kan tips nie masa tunggu saat nak melahirkan. In Sha Allah dengan izin-NYA dipermudahkan urusan. Oh ya, teknik pernafasan yang betul jugak  perlu tau.

11.00 pagi 
Punyalah lama duduk dalam bilik doktor pukul 11 pagi baru keluar..Masa nie pergi kedai mamak sebelah ingat nak makan ngan adik ipar dan #dhiazulaikha puteri ketiga.. Sekali rasa tak selesa sebab buat VE tadi kan.. 

masa nie dah suruh baba balik keja half day sebab nak bersalin dah kan kikikiki.. baba terkejut hokey.. nasib pergi check up baba kata.. 

Mama Ayu beli nasi beriani bungkus dan milo ais kaw kikikiki.. sebab nak teran baby kan..

12.00 tengah hari
datang balik SALAM buat deposit, nasib ada adik ipar die bayarkan deposit dulu sebab Mama Ayu lupa bawa card yang baba kasi  boleh pulark teetinggal kat rumah okay..

1.00 petang
terus naik labour room, terus buat ctg.. sementara tue minta adik ipar balik bawa #dhiazulaikha sekali pergi amik si anak sulong #ainaumairah dan kak ngah #imansumaiyyah sebab hari Jumaat diorang balik awal kul 12.00 pm tapi terlambat sikit takpe. Klu hari isnin sampai khamis tak kisah sebab diorang balik kul 3.30pm. Tue sebab jumaat kelam kabut sikit. Nasib ada adik ipar .. urusan kan anak2 buah siap bagi makan siap2 sementara nak tunggu baba balik amik diorang kat rumah pulark.. 


paksu diorang siap bagi diorang lunch dulu.. nasib ada pak sue.. lega hati Mama Ayu nak berjihad bersalin kan baby

2.00 petang
lepas ctg, nurse2 kat labour room tanya.. 

nurse:- puan nak makan kat labour room ke ,kat wad ?

mama ayu:- klu nak makan kat wad boleh tak, sebab klu boleh tak nak bersalin lagi.. nak tunggu suami akak sampai dulu.

nurse:- macam nie, puan makan kat ward lepas makan datang balik labour room.

mama ayu:- ok boleh lah..

2.30 petang
dah masuk labour room, tukar baju pink, baring sambung ctg balik, berdebar-debar okay sebab tak tahu lah apa nasib.. 

macam-macam fikir, tapi fikir yang baik2 dan berdoa semoga semuanya dipermudahkan..
doktor pun naik labour room pecahkan air ketuban.. tapi sayang nya.. baby dah terbuang najis dalam perut, air ketuban dah berwarna hijau. doktor cakap nasib dah buka 5 cm.. saya turun dulu lah sebab ada klinik nak periksa ibu2 hamil yang lain..

doktor target malam nanti awak bersalin In Sha Allah..

so mama ayu pun tunggu lah waktu kemuncak..  sambil tengok jam kat labour room, nurse offer nak buka tv pun mama ayu tak nak kikkikii

3.30 petang
baba pun sampai terus teman mama ayu dalam labour room. mama ayu sempat lah borak2 ngan baba.. sambil berzikir dalam hati supaya jalan cepat terbuka.. 

masa nie baru sakit yg boleh tahan lagi lah.. cuma bila bacaan sakit tue cecah 100 sekali sekala mama ayu terdiam.

4.30 petang
masa nie sakit tahap apa ntah.. tapi ada baba dan nurse tenang kan..

5.06 petang waktu kemuncak
mama ayu tengah menahan sakit, tapi kali nie rasa sakit yang boleh di kawal, mama ayu amalkan teknik penafasan dan fikir yang best2 jerk..

sekali nurse datang nak betulkan selimut kat kaki..sebab baru 5 cm kan.. sekali nurse selak jerk selimut kepala baby dah terkeluar.. 

nurse:-  *menjerit* puan oh puan tak sedar ke kepala baby dah keluar.

mama ayu:- hah tak sedar masa nie baby dah terkeluar abis dah.. dengar baba cakap syukur alhamdulillah..
doktor pun tak sempat nak naik.. so nurse yang sambut.. 

lahirlah baby girl kami yang ke empat..

nurse dan doktor terkejut sebab baby 3.9 kilo dan boleh bersalin normal..

Puteri ke empat " SAIDATULNISSA UMMU MARYAM"

masa nie mama ayu rasa lega sangat.. lepas tue terus kepenatan mamai nak tido ..
baba jerk yang borak ngan doktor.. masa proses nak tengok luka , nasib baik tak koyak tau..

syukur alhamdulillah Allah mudahkan urusan bersalin kali ke empat nie.. 

THROWBACK;-

Pengalaman Bersalin ;-

Puteri Pertama;- tengah cari link tak jumpe... kiki.. nanti edit balik kikiki



oklah rasa dah panjang lebar entry nie.. nanti mama ayu sambung lagi sebab ada pengalaman baby dah tertelan air ketuban hijau yang bernajis tue.. 

terima kasih banyak tau sebab kalian sudi singgah dan membaca  di "Eijam's Family Blog"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...